Onze mediation aanpak bij scheiding

Wij werken met een stappenplan. Dit zorgt voor de noodzakelijke structuur. Uiteraard is elke scheiding anders, maar gemiddeld zijn er 5 afspraken nodig over een termijn van ongeveer 3 maanden om het traject naar tevredenheid voor alle partijen af te ronden.
Stap·pen·plan bij schei·ding
1
plan waarin staat welke stappen moeten
worden gezet om te zorgvuldig te scheiden

Stap 1. Kennismaking en intake

Scheiden doen jullie nog steeds zelf, maar doordat de mediator het proces begeleidt, verloopt dit in veel gevallen sneller en soepeler. Een scheidingstraject via mediation heeft een informeler karakter dan een procedure bij de rechtbank. Bovendien is er bij mediation geen sprake van een winnaar en verliezer. Samen stellen we uiteindelijk een convenant en eventueel een ouderschapsplan op met daarin heldere toekomstbestendige afspraken, die beter na te leven zijn dan afspraken die door een rechter worden opgelegd. Mediation is vaak de beste oplossing voor jullie èn voor eventuele kinderen.

Belangrijke thema’s waarbij wij helpen:

Mediation tijdens de scheiding
Kinderen en ouderschap
Huis en hypotheek
Financiën en pensioen

Stap 2. Administratie in kaart

Jullie ontvangen een checklist en ontvangen een link om alle benodigde documenten te kunnen uploaden in een digitale beveiligde omgeving: de ‘kluis’. We nemen alle benodigde documenten met elkaar door. We maken een rapportage/gespreksverslag die we uploaden in jullie kluis.

Stap 3. Mediationgesprekken

We bespreken stap voor stap de volgende onderwerpen: kinder- en partneralimentatie, waarde woning, hypotheek en wonen, ouderschapsplan, verdeling bankrekeningen, inboedel en voertuigen, verzekeringen, erfenissen en/of schenkingen, schulden, de eigen onderneming en verdeling van pensioen.

Alles onder één dak

Wat betreft de mogelijkheden voor overname van de woning en hypotheek of het afsluiten van een nieuwe hypotheek ontvangen jullie direct vrijblijvend inzicht door een van onze zeer deskundige hypotheekadviseurs. Indien gewenst zetten zij een onafhankelijke taxatie voor jullie uit. Ook ontvangen jullie een aantrekkelijk voorstel voor een geüpdatete verzekeringspakket.

Aandacht voor de kinderen

Ook de kinderen krijgen hun plek en worden serieus genomen in het mediationtraject. Als het ouderschapsplan klaar is, bespreken we het samen met de kinderen mits ze daar de leeftijd voor hebben en alleen voor zover het hen aangaat. De kinderen kunnen vooraf hun gevoelens, ideeën en wensen opschrijven in het KIES Kleuterplan, KIES Kindplan of KIES Jongerenplan.

kiesvoorhetkind.nl/kies-kindplan-rechten-kind-bij-scheiding

Stap 4. Tekenen scheidingsdocumenten 

Alle afspraken die we maken tijdens de mediation worden juridisch ‘vertaald’ en beschreven in een scheidingsconvenant (of beëindigingsovereenkomst bij samenlevers). Jullie tekenen dit convenant tegelijkertijd met het eventuele ouderschapsplan.

Stap 5. Indiening scheidingsdocumenten en inschrijving

Het echtscheidingsconvenant wordt opgestuurd naar onze advocaat die de ontbinding van jullie huwelijk laat bekrachtigen door de rechtbank. Na ontvangst van de beschikking zorgt de advocaat voor inschrijving in de registers van de burgerlijke stand. In geval van beëindiging van een samenleving met kinderen is bekrachtiging van het ouderschapsplan aan te bevelen.

Afbeelding van Mariska, Mediator bij BEGRIP

Neem contact op met Mariska

✅Gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek
📞 06 21 53 57 89
📧 mariska@begripmediation.nl
Couple Sits Near The Seaby Nadhil Ramandha

Subsidie voor kosten scheiding

BEGRIP Mediation heeft een High Trust relatie met de Raad voor Rechtsbijstand. Het is voor BEGRIP Mediation daarom mogelijk te werken onder een zogenaamde toevoeging. Dat betekent dat wij subsidie ontvangen vanuit de overheid waardoor jullie een lager mediationtarief betalen. Check via deze link of jullie hiervoor in aanmerking komen.

De Raad voor Rechtsbijstand heeft een mooie website waarin kinderen per leeftijdscategorie antwoord vinden op heel veel vragen over de scheiding. Er zijn ook pagina’s voor ouders. Daarin staat informatie die je samen met jullie kind kunt bekijken en bespreken. Ook vind je tips & tricks over de gevolgen van de scheiding voor jullie kind.

Onze tarieven

Afhankelijk van de situatie kost jullie scheiding tussen de € 118,- en € 3.950 (incl. btw).

De kosten van een scheiding hangen samen met de vraag of er sprake is van een huwelijk/geregistreerd partnerschap en of er gezamenlijke kinderen zijn. Iedere situatie is anders, tijdens het kennismakingsgesprek kan de mediator bepalen wat de kosten voor het traject zullen zijn.  

Wij hanteren vaste heldere tarieven, zodat voor iedereen van tevoren duidelijk is welke kosten er bij mediation komen kijken. Dit schept direct duidelijkheid en rust. Dit tarief is afhankelijk van jullie situatie en de vraag of jullie in aanmerking komen voor een toevoeging van de Raad voor Rechtsbijstand.
Neem contact op voor een vrijblijvend voorstel
2 women sitting on black sofaby TienDat Nguyen

Contact opnemen met BEGRIP Mediation

Dat doe je gemakkelijk, hoe het jou het beste uitkomt. Neem vandaag nog contact met ons op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Bekijk onze locaties

Terugbel verzoek

Bel ons