Wat is mediation?

Mediation bij scheiding is een manier om een scheiding of einde relatie samen goed te regelen, als alternatief voor het regelen via een advocaat. Een onpartijdige mediator begeleidt jullie bij het maken van gezamenlijke afspraken over de woning, zorgverdeling van de kinderen, verdeling van gezamenlijk vermogen en alimentatie.
Me·di·a·tion
1 Het oplossen van een geschil door de partijen zelf, onder leiding
van een onafhankelijke derde.

Waar helpt een mediator bij?

Scheiden doen jullie nog steeds zelf, maar doordat de mediator het proces begeleidt, verloopt dit in veel gevallen sneller en soepeler. Een scheidingstraject via mediation heeft een informeler karakter dan een procedure bij de rechtbank. Bovendien is er bij mediation geen sprake van een winnaar en verliezer. Samen stellen we uiteindelijk een convenant en eventueel een ouderschapsplan op met daarin heldere toekomstbestendige afspraken, die beter na te leven zijn dan afspraken die door een rechter worden opgelegd. Mediation is vaak de beste oplossing voor jullie én voor eventuele kinderen.

Belangrijke thema’s waarbij wij helpen:

Mediation tijdens de scheiding
Kinderen en ouderschap
Huis en hypotheek
Financiën en pensioen

BEGRIP Mediation

De kosten van bemiddeling hangen samen met de vraag of er sprake is van een huwelijk of niet en of er kinderen zijn. Iedere situatie is anders, tijdens het kennismakingsgesprek kan de mediator bepalen wat de kosten voor het traject zullen zijn. Wij hanteren vaste heldere tarieven, zodat voor iedereen van tevoren duidelijk is welke kosten er bij mediation komen kijken.

- Onze mediator heeft een achtergrond als advocaat/ jurist én coach

- Resultaatgerichte begeleiding met de juiste balans tussen het zakelijke en het menselijke

- Lagere kosten dan bij een procedure via advocaten

- Duidelijk inzicht in je bestaande en nieuwe financiële situatie

- We werken onder één dak met een team van financieel adviseurs. Dit zorgt voor eenvoudig overleg over je financiële mogelijkheden en producten, zoals hypotheken, pensioenen, verzekeringen en bankzaken

- Begeleiding naar de rechtbank door een zeer ervaren advocaat

- Inschrijving van jullie scheiding bij de gemeente

- Mediation door een MfN geregistreerd mediator

- Een goede basis voor een goed werkende relatie met je ex-partner

Wat kost een mediator?

De kosten van bemiddeling hangen samen met de vraag of er sprake is van een huwelijk of niet en of er kinderen zijn. Iedere situatie is anders, tijdens het kennismakingsgesprek kan de mediator bepalen wat de kosten voor het traject zullen zijn. Wij hanteren vaste heldere tarieven, zodat voor iedereen van tevoren duidelijk is welke kosten er bij mediation komen kijken.

Ik wil snel scheiden, hoe lang duurt het?

Een gemiddelde scheiding bij een mediator duurt meestal tussen de 1 en 3 maanden. Het hangt natuurlijk af van jullie agenda mogelijkheden en hoe snel en vaak jullie de tijd kunnen nemen om de scheiding te bespreken. Daarnaast hangt het af van jullie verstandhouding.

Mijn (ex-)partner wil niet scheiden, wat nu?

Het komt voor dat één van de partners niet wil scheiden. Wat is dan wijsheid? Wacht je tot de ander zover is of zet je de scheiding door? Ga je naar een advocaat met kans op escalatie of probeer je de ander te overtuigen te kiezen voor mediation?

Ga vooral zorgvuldig te werk en probeer hoe dan ook samen de beslissing te maken. Alleen dan zal het proces goed verlopen.

Stel bijvoorbeeld een passende termijn aan de keuze van je partner, zodat hij of zij het gevoel krijgt grip te hebben op het proces. Kies daarna samen voor een mediator die beiden aanspreekt. Tijdens het kennismakingsproces is er altijd ruimte voor jullie verschillende situaties en de impact van de scheidingsmelding. Pas als de bijbehorende emoties daarin zijn besproken en erkend zal een begin worden gemaakt met de acceptatie van de scheiding. Dit is nodig voor een evenwichtige afwikkeling via mediation.

Wat is goedkoper, mediator of advocaat?

Mediation is beduidend goedkoper. Bij advocaten kan het bedrag hoog oplopen, zeker ook omdat alles maal twee gaat. Afhankelijk van jullie situatie en het aantal benodigde sessies kan onze mediator je precies laten zien wat de kosten zullen zijn. Het is vaak mogelijk om aanspraak te maken op subsidie. Neem contact met ons op voor een voorstel, wij hanteren een all-in tarief zodat je vooraf weet waar je aan toe bent.

Wie betaalt de mediation?

Vaak betalen beide partijen allebei de helft van de kosten. Het is ook mogelijk om andere afspraken te maken over de verdeling. Dit stem je samen af en leg je vast in de mediationovereenkomst.

Hoeveel gesprekken zijn er nodig?

Het aantal mediationgesprekken is gemiddeld 3 -5. We zien vaak dat drie sessies genoeg is indien er sprake is van een samenlevingsovereenkomst. Bij een huwelijk en geregistreerd partnerschap (met kinderen) is het gemiddeld vijf sessies. Soms blijkt dat er meer gesprekken nodig zijn, uiteraard wordt dit in samenspraak besloten.

Subsidie bij inschakelen mediator

BEGRIP Mediation heeft een High Trust relatie met de Raad voor Rechtsbijstand. Het is voor BEGRIP Mediation daarom mogelijk te werken onder een zg. toevoeging. Dat betekent dat wij subsidie ontvangen vanuit de overheid waardoor jullie een lager mediationtarief betalen.

Check via deze link of jullie hiervoor in aanmerking komen.

Afbeelding van Mariska, Mediator bij BEGRIP

Neem contact op met Mariska

✅Gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek
📞 06 21 53 57 89
📧 mariska@begripmediation.nl

Vrijblijvend
kennismakingsgesprek

Neem vandaag nog contact op met Mariska en laat je begeleiden tijdens jouw scheiding.