Wel of niet scheiden?

Wil ik scheiden of blijf ik bij mijn partner? Heb je twijfels over je relatie? Loopt het niet meer zoals vroeger? Bekijk wat Mediation voor jou en jouw scheiding kan betekenen.

De beslissing maken om wel of niet te scheiden

De beslissing om te scheiden of je relatie te beëindigen maakt niemand heel eenvoudig. Daar gaat een vaak pijnlijk en eenzaam proces aan vooraf. Daarnaast zorgt een dergelijke beslissing voor veel angst en twijfels over de gevolgen voor het gezin.

Soms is het een beslissing van allebei de partners. Maar het kan ook zijn dat één van de partners zich overvallen voelt door de scheidingsmelding. Dan is er vaak sprake van verdriet, boosheid, onzekerheid en gevoel van onrechtvaardigheid. Zeker als er al een nieuwe partner in het spel blijkt te zijn is verwerking van deze boodschap moeilijk en gecompliceerd. Relatietherapie kan dit voorkomen. De uiteindelijke aanvaarding gaat dan vaak makkelijker.

Verlies

Bij een scheiding is er vaak sprake van verlies aan houvast, aan het gevoel grip te hebben op je eigen leven (autonomie), verlies van het gevoel van rechtvaardigheid en verlies van toekomstperspectief. Juist dit zijn aspecten waar de mediator oog voor heeft in de begeleiding van jullie scheidingstraject. Het belang van jullie kinderen staat hierbij voorop.

Mediation

Omdat partners zich vaak niet in dezelfde fase van het aanvaardingsproces bevinden, kunnen zij ook elkaar niet in het proces van rouwverwerking steunen.  Beiden voelen zich onbegrepen, soms ontstaat het gevoel dader of slachtoffer te zijn, en dat maakt er samen over praten lastig. Mediation kan hierin een rol spelen. Een mediator is onafhankelijk en biedt ruimte voor beide verhalen. Daarnaast kan een mediator ervoor zorgen dat er meer begrip voor elkaar komt, waardoor de acceptatie en communicatie beter verlopen. Bij de kennismaking met een mediator wordt de beslissing om te scheiding, de scheidingsmelding, goed besproken. Een heldere scheidingsmelding van ‘de eerst beslisser’ en een begin van acceptatie door ‘de tweede beslisser’ zijn voorwaarden voor een succesvol mediationtraject.

Blijven of scheiden

Soms is er sprake van echte twijfel over de juistheid van de beslissing om uit elkaar te gaan. Dit kan veroorzaakt worden door onzekerheid over de financiële en praktische gevolgen, maar soms is er sprake van nog te veel twijfel over de echte gevoelens.

Ook bij twijfel of jullie wel of niet gaan scheiden zijn jullie welkom bij onze mediator. Zij heeft niet alleen een juridische en financiële achtergrond maar is ook een ervaren coach die jullie kan helpen keuzes te maken op dit gebied of jullie doorverwijzen. Voorwaarde hierbij is dat jullie wel altijd samen in gesprek gaan met de mediator.

Mijn partner wil niet scheiden

Het komt voor dat één van de partners niet wil scheiden. Wat is dan wijsheid? Wacht je tot de ander zover is of zet je de scheiding door? Ga je naar een advocaat met kans op escalatie of probeer je de ander te overtuigen te kiezen voor mediation?

Ga vooral zorgvuldig te werk en probeer hoe dan ook samen de beslissing te maken. Alleen dan zal het proces goed verlopen.

Stel bijvoorbeeld een passende termijn aan de keuze van je partner, zodat hij of zij het gevoel krijgt grip te hebben op het proces. Kies daarna samen voor een mediator die beiden aanspreekt. Tijdens het kennismakingsproces is er altijd ruimte voor jullie verschillende situaties en de impact van de scheidingsmelding. Pas als de bijbehorende emoties daarin zijn besproken en erkend zal een begin worden gemaakt met de acceptatie van de scheiding. Dit is nodig voor een evenwichtige afwikkeling via mediation.

Afbeelding van Mariska, Mediator bij BEGRIP

Vragen? Neem contact op met Mariska

✅Gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek
📞 06 21 53 57 89
📧 mariska@begripmediation.nl